Lythat gjenitale, kondiloma

Lythat e fikut, KONDILOMAT, LYDHAT E BIMËVE, LIDHAT E SHKOPIVE

lythat gjenitale duken si tumore të vogla, etiketa të lëkurës, lytha me sipërfaqe të ashpër. Lythat gjenitale, kondilomat ndihen të vështira dhe mund të rriten në rektum, në rektum, në vaginë ose në vaginë, në penis. Ato ndodhin në shputat e këmbëve ose në thembra Lythat shputore (lythat shputore ose verrucae plantares) , e cila mund të shfaqet edhe mes gishtave të këmbës. Lythat normale në lëkurë shkaktohen edhe nga viruset. Ato janë nyje të forta me një sipërfaqe të ashpër dhe të gërvishtur. Nga ana tjetër janë Lythat e lëkurës ose fibroidet të bardhë dhe kanë një sipërfaqe të lëmuar. Lythat normale dhe lythat e lëkurës nuk lëndojnë dhe nuk janë ngjitëse. Por lythat gjenitale dhe kondilomat janë të dhimbshme dhe ngjitëse. Lythat gjenitale (kondilomat) shkaktohen nga viruset që mund të infektohen gjatë kontaktit seksual ose mundësisht në një tualet publik. Lythat gjenitale priren të rriten dhe zgjerohen, shumohen. Lythat gjenital më pas mund të përhapen në një zonë të gjerë dhe të shpërfytyrojnë plotësisht zonën intime. Lythat gjenitale, lythat rrjedhin njihen edhe si tumoret Buschke - Löwenstein. Dikush flet edhe për kondilomë anale të fituar (lat. Condyloma acuminata) ose kondilomë gjenitale.  

Ku shfaqen kondilomat?

Kondiloma anale

Kondilomat formohen në rektum, në zonën anale dhe në kanalin anal. Prandaj kërkohet një ekzaminim i plotë proktologjik me proktoskopi /mirroring/ për të përcaktuar shkallën e infeksionit/infektimit me virus. Duhet hemorroidet të jenë të pranishëm, atëherë rekomandohet trajtimi i tyre me laser. 

kondiloma penile                                Kirurgji intime mashkullore, zgjatje e penisit, zmadhimi i penisit

Kondilomat rriten si në boshtin e penisit ashtu edhe në glans. Këtu, heqja veçanërisht e butë dhe profesionale është e nevojshme për të ruajtur plotësisht integritetin e penisit, për të ruajtur ndjeshmërinë dhe për të parandaluar plagët. Kondilomat gjithashtu përhapen në skrotum.

 

Kondiloma vaginale                       

Shtrëngimi vaginal - kirurgji intime-korrigjim i labisë-shtrëngim vaginal në Klinikën Heumarkt të Këlnit

Kondilomat mund të përhapen në labitë e vogla dhe të mëdha si dhe në hyrjen vaginale. Prandaj, ekzaminimi vaginal dhe endoskopia përdoret për diagnostikimin e grave. Kondilomat intravaginale që prekin labitë dhe ndoshta klitorisin duhen hequr vetëm me lazer. Kirurgu intim me lazer do të vendosë më pas një dozë të veçantë dhe të butë të rrezes lazer në varësi të madhësisë, shtrirjes dhe zonës së prekur, e cila siguron heqjen e plotë të kondilomës me mbrojtjen maksimale të zonës intime të prekur.

SHKAQET e kondilomave

Është virusi human papilloma (HPV) që shkakton kondiloma dhe lytha gjenitale. Këtu janë disa informacione të rëndësishme në lidhje me termat e përmendura:

HPV (Human Papillomavirus)

   – Sëmundjet: Infeksionet HPV mund të çojnë në sëmundjet e mëposhtme: lytha të lëkurës, lytha gjenitale (të njohura edhe si lytha gjenitale ose kondiloma) dhe ndryshime të qelizave në zonën e organeve seksuale, veçanërisht në qafën e mitrës.

   Transmetimi i viruseve HPV të lythave gjenitale

HPV transmetohet kryesisht përmes marrëdhënieve seksuale, por gjithashtu mund të transmetohet tek të porsalindurit që në lindje.

   Llojet e HPV

Ka lloje të HPV me rrezik të lartë dhe me rrezik të ulët. Llojet me rrezik të lartë mund të çojnë në lezione prekanceroze dhe qeliza kancerogjene, veçanërisht kancerin e qafës së mitrës.

Deri më tani, janë zbuluar më shumë se 200 lloje të viruseve HPV, të cilat mund të shkaktojnë lytha gjenitale, kondiloma, etiketa të lëkurës, lytha shputore. Për shkak të mutacioneve shfaqen lloje të reja që mund të infektojnë mukozën ose lëkurën. Këto viruse gjithashtu mund të shkaktojnë lytha të zakonshme diku tjetër në lëkurë. Lythat gjenitale që shfaqen në zonën intime (zona gjenitale dhe anale) janë kryesisht përgjegjës për HPV-të e tipit 6 dhe 11. Llojet e HPV-së që shkaktojnë lytha dhe kondiloma bëjnë pjesë në grupin e rrezik i ulet (rrezik i ulet) llojet. Llojet 6, 11, 42, 43, 54, 57, 70, 72 dhe 90 bëjnë pjesë në këtë grup. 

Megjithatë, ka edhe lloje të tjera HPV që mund të çojnë në shfaqjen e kancerit në lëkurën e infektuar ose zonën e mukozës. Llojet me rrezik të lartë janë llojet 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 dhe 82, të cilat shoqërohen me një infeksion të zgjatur në organet intime (vaginë , labia, qafa e mitrës, penisi, etj.) apo edhe në zonat e kokës dhe qafës gjithashtu mund të shkaktojnë kancer. Për ta bërë këtë, megjithatë, ata duhet të kenë ekzistuar për shumë vite. Deri në 70% të kancerit të qafës së mitrës shkaktohet nga tipet HPV 16 dhe 18. 

HPV 6 dhe HPV 11 janë viruset që shkaktojnë lytha gjenitale, por viruset kanë qindra variante. Mënyra e kontaktit është seksual. Është një sëmundje seksualisht e transmetueshme. Ato mund të shfaqen edhe tek fëmijët, por infeksioni me HPV tek fëmijët është i rrallë. Rreziku i degjenerimit kanceroz të kondilomës është i ulët, ne nuk kemi parë një rast të tillë për 20 vjet. Megjithatë, me gjendjen aktuale të mjekësisë në Gjermani, pacientët nuk i lënë lythat gjenitale të përhapen herët dhe i heqin kondilomat e vogla. Kjo parandalon zhvillimin e kancerit. 

Diagnoza e lythave gjenitale

Lythat gjenitale zbulohen nga vetë pacientët si nyje të vogla, të forta me një sipërfaqe të parregullt, të ashpër si një rritje "e huaj". Mjeku gjithashtu bën diagnozën përmes inspektimit dhe palpimit dhe përcakton thellësinë e rritjes së lëkurës duke përdorur ultrasonografi me rezolucion të lartë. Megjithatë, çdokush mund të jetë bartës i viruseve pa formimin e kondilomave, lythave gjenitale. Kondilomat zakonisht rriten kur sistemi imunitar është i dobët. Llojet e virusit HPV tip 6 dhe 11 nënkuptojnë një rrezik të ulët të kancerit, HPV 16 dhe 18 kanë më shumë gjasa të shkaktojnë kancer. Ju mund të bëni teste për virusin HPV, por ato shpesh janë gabimisht negative. 

Trajtimi i lythave gjenitale: Rekomandohet me laser

Trajtimi i hershëm është i rëndësishëm për të parandaluar rritjen në mënyrë që lythat gjenitale të mos zhvillohen, të cilat mund të dëmtojnë dhe shpërfytyrojnë organet seksuale të ndjeshme si penisi, vagina dhe labia. Nga pikëpamja praktike, heqja e hershme e lythave gjenitale është gjëja më e rëndësishme.

Elektroterapi / terapi me valë radio është më i vjetri. Këto mund të kombinohen me pomada dhe solucione kaustike - Condylox - për të parandaluar rrezikun e përsëritjes - përsëritjes. Dermatologët shpesh përshkruajnë pomada që zvogëlojnë lythat gjenitale, por kurrë nuk largohen realisht.

Kirurgjia Plastike Vaskulare me Laser

Kjo është arsyeja pse ne nuk i rekomandojmë ato. Mbi të gjitha sepse lythat gjenitale me të renë Lazer diodë 1470 nm Gjatësia e valës mund të hiqet shpejt, plotësisht dhe mbi të gjitha pa dëmtuar lëkurën dhe pa shenja, edhe me anestezi lokale. Terapia me laser është veçanërisht e rëndësishme kur kondilomat, rritjet në penis ose vaginë, shfaqen në hyrjen vaginale. Sepse bërja e trajtimeve traumatizuese atje me metoda të tjera dhe në këtë mënyrë provokimi i përsëritjes, plagëve, inflamacionit është ndoshta i shmangshëm nëse përdorni lazerin me diodë 1470 nm të rekomanduar nga ne. Kondiloma ka një ndjeshmëri të veçantë, selektive ndaj kësaj rreze lazer, kështu që rritja digjet menjëherë, avullohet, por lëkura e poshtme mbetet pothuajse e paprekur, e padëmtuar. Thellësia e depërtimit të rrezes lazer rregullohet saktësisht nga kirurgu lazer me përvojë. Për këtë, shikoni fotot dhe videot tona para dhe pas, të cilat tregojnë në mënyrë mbresëlënëse se lëkura pas heqjes me laser të lythave gjenitale në penis, në vetë glans, mbetet krejtësisht natyrale dhe e padëmtuar. Ky është një përparim i madh në krahasim me metodat e mëparshme elektrike ose valë radio. Megjithatë, trajtimi me laser ka edhe avantazhin se parandalohet përhapja e viruseve, gjë që fatkeqësisht ndodh edhe me metodat e tjera. Sepse viruset treten, avullohen dhe shkatërrohen së bashku me indin në të cilin ndodhen. Prandaj, shkatërrimi i virusit është mbrojtja më e mirë kundër përhapjes dhe përhapjes lokale. 

Kostoja e terapisë së lythave gjenitale

Në praktikën tonë private, faturimi bazohet në grafikun e tarifave të mjekëve. Kjo më pas përfshin ekzaminimet paraprake, kirurgjinë, anestezinë dhe materialet. Për shkak të përdorimit të lazerit, kompania private e sigurimeve shëndetësore mund të kërkojë një arsye dhe të vlerësojë rimbursimin e kostove në raste individuale. Prandaj nuk ka garanci 100% për transferimin e të gjithë zërave të faturës, duhet të merret parasysh një shpenzim rreth 220-300 EUR me fonde private jokomoduese. Ata me sigurim shëndetësor të ligjshëm paguajnë vetë shumën e plotë të faturës – në varësi të numrit të kondilomave – si vetëpagues. Megjithatë, ata me opsionin lazer janë të këshilluar mirë, sepse siguron heqje të plotë pa përhapur viruse, por me mbrojtje maksimale të lëkurës së poshtme, lëkurës së penisit, lëkurës anale, lëkurës në vaginë. 

Parandalimi i kondilomave

Po ashtu ka Imunoterapia me vaksinim kundër recidivave. Imunoterapia nuk është efektive kundër të gjitha llojeve të viruseve HPV. Por ka vaksina të mira kundër variantit më të rëndësishëm  HPV 6 dhe 11 dhe mbrojnë kundër varianteve me rrezik kanceri HPV 16 dhe 18.

Prognoza e lythave gjenitale

Nëse hiqen lythat gjenitale, prognoza e përgjithshme është e mirë. Pas elektroterapisë, ne pamë shpesh recidiva, të cilat më pas kishin nevojë për trajtim përcjellës me Condylox. Që nga avullimi me laser - shkatërrimi i kondilomave, nuk kemi parë pothuajse asnjë rikthim, por përvoja jonë është vetëm rreth 2 vjet më parë. Studime të mëdha me disa mijëra pjesëmarrës janë të nevojshme për të qenë në gjendje të specifikoni më saktë frekuencën e rrezikut për llojet individuale të trajtimit të kondilomës. Aktualisht nuk ka studime kaq të mëdha për trajtimin me lazer. Megjithatë, heqja e plotë, e shpejtë dhe totale pa mbetje duke mbrojtur në të njëjtën kohë lëkurën dhe mukozën që mbart kondilomën flasin vetëm për terapinë me laser të kondilomës.

Ndryshimet e qelizave dhe zhvillimi i kancerit

 Kur infektohen me lloje me rrezik të lartë, mund të zhvillohen ndryshime qelizore në zonën gjenitale. Kanceri i qafës së mitrës është kanceri më i zakonshëm i shkaktuar nga HPV. Kontrollet e rregullta janë të rëndësishme për të zbuluar ndryshimet në një fazë të hershme. Nëse dyshoni për kondilomë, të gjithë duhet të kontaktojnë menjëherë një specialist të kondilomës dhe lazerit për zonën intime, t'i ekzaminohen dhe të hiqen shpejt kondilomat përpara se të përhapen dhe të shkatërrojnë zonën intime dhe madje të bëhen malinje. 

Lythat dhe lythat e shputës, Lythat e lëkurës

Lythat në këmbë quhen lytha shputore, lytha shputore, të cilat janë më të zakonshme në shputën ose thembër ose midis gishtërinjve. Ata e kanë marrë emrin e tyre - lytha shputore - nga pamja e ngjashme me gjembat, e cila paraqitet si një nyje lëkure e fortë me brirë, e cila shpesh shkakton dhimbje presioni, veçanërisht gjatë ecjes. Lythat e shputës - si lythat normale në vende të tjera - dalin shumë në indin nënlëkuror dhe e infiltrojnë atë, kështu që ato i kanë "rrënjët" shumë poshtë lëkurës.  

Lythat dhe lythat shputore gjithashtu shkaktohen nga viruset HPV. Si Lythat shputore, lythat shputore ose lythat shputore quhen edhe lytha shputore. Duke u rritur së bashku, ato mund të duken si një mozaik, pastaj dikush flet për të Lythat e mozaikut

Terapia e lythave dhe lythave shputore dhe etiketave të lëkurës

Trajtimi me laser është dëshmuar të jetë më i miri. Të gjitha llojet e lythave avullohen plotësisht nga lazeri derisa të hiqet shtresa e shëndetshme e lëkurës. Përmes rrezes së madhe lazer Temtemperatura, të gjitha viruset shkatërrohen plotësisht, madje edhe në shtratin e plagës. Megjithatë, shërimi i lythave që kanë depërtuar thellë në indin nënlëkuror kërkon një kohë të gjatë - 5-8 javë - dhe duhet të monitorohet dhe përshpejtohet me kontrolle të rregullta mjekësore të plagëve. 

 

 

Përkthe »