Генитални брадавици, кондиломи

БРАДАВИЦИ СО СМОКИ, КОНДИЛОМИ, БРАДАВИЦИ НА РАСТЕНИЈАТА, БРАДАВИЦИ СО ПАПИ

гениталните брадавици изгледаат како мали тумори, кожни ознаки, брадавици со груба површина. Гениталните брадавици, кондиломите се чувствуваат тешко и можат да растат на ректумот, во ректумот, на вагината или во вагината, на пенисот. Се јавуваат на стапалата или на петиците Плантарни брадавици (плантарни брадавици или verrucae plantares) , кој може да се појави и меѓу прстите. Нормалните брадавици на кожата се предизвикани и од вируси. Тие се тврди јазли со груба, изгребана површина. Од друга страна се Кожни брадавици или фиброиди бели и имаат мазна површина. Нормалните брадавици и кожните брадавици не болат и не се заразни. Но, гениталните брадавици и кондиломите се болни и заразни. Гениталните брадавици (кондиломи) се предизвикани од вируси кои можат да се заразат при сексуален контакт или евентуално во јавен тоалет. Гениталните брадавици имаат тенденција да растат и прошируваат, да се размножуваат. Гениталните брадавици потоа може да се шират на широк простор и целосно да ја обезличат интимната зона. Гениталните брадавици, матичните брадавици се познати и како тумори Бушке - Ловенштајн. Се зборува и за стекнати анални кондиломи (лат. Condyloma acuminata) или генитални кондиломи.  

Каде се јавуваат кондиломите?

анални кондиломи:

Кондиломи се формираат на ректумот, во аналната област и во аналниот канал. Затоа, потребен е комплетен проктолошки преглед со проктоскопија /mirroring/ за да се утврди степенот на инфекцијата/вирусна наезда. Треба да хемороиди да бидат присутни, тогаш се препорачува нивен ласерски третман. 

кондиломи на пенисот                                Машка интимна операција, издолжување на пенисот, зголемување на пенисот

Кондиломите растат и на вратилото на пенисот и на глансот. Овде е неопходно особено нежно и професионално отстранување за целосно да се зачува интегритетот на пенисот, да се задржи чувствителноста и да се спречат лузни. Кондиломите се шират и на скротумот.

 

Вагинален кондилом                       

Вагинално затегнување - интимна хирургија-корекција на лабии-вагинално затегнување во Келн HeumarktClinic

Кондиломите можат да се шират на малите и големите усни како и на вагиналниот влез. Затоа, за дијагноза кај жените се користи вагинален преглед и ендоскопија. Интравагиналните кондиломи кои ги зафаќаат усните и можеби клиторисот треба да се отстранат само со ласер. Ласерскиот интимен хирург потоа ќе постави посебна, нежна доза на ласерскиот зрак во зависност од големината, обемот и погодената област, што обезбедува целосно отстранување на кондиломите со максимална заштита на погодената интимна зона.

ПРИЧИНИ за кондиломи

Досега се откриени повеќе од 200 типови на ХПВ вируси кои можат да предизвикаат генитални брадавици, кондиломи, кожни ознаки, плантарни брадавици. Поради мутации се појавуваат нови типови кои можат да ги заразат мукозните мембрани или кожата. Овие вируси може да предизвикаат и вообичаени брадавици на други места на кожата. Гениталните брадавици кои се појавуваат во интимната зона (генитална и анална област) се главно одговорни за ХПВ типовите 6 и 11. Видовите на ХПВ кои предизвикуваат брадавици и кондиломи спаѓаат во групата на низок ризик (низок ризик) видови. Типовите 6, 11, 42, 43, 54, 57, 70, 72 и 90 спаѓаат во оваа група. 

Сепак, постојат и други типови на ХПВ кои можат да доведат до појава на рак во заразената кожа или мукозната област. Високоризичните типови се типовите 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 и 82, кои се поврзани со продолжена инфекција на интимните органи (вагина , усни, грлото на матката, глансот на пенисот итн.) или дури и во пределот на главата и вратот исто така може да предизвикаат рак. За да се направи ова, сепак, тие мора да постојат многу години. До 70% од ракот на грлото на матката е предизвикан од ХПВ типовите 16 и 18. 

Вирусите кои предизвикуваат генитални брадавици се нарекуваат вируси ХПВ 6 и ХПВ 11, но вирусите имаат стотици варијанти. Начинот на контакт е сексуален. Ризикот од канцерогена дегенерација на кондиломите е мал, таков случај не сме виделе 20 години. Меѓутоа, со моменталната состојба на медицината во Германија, пациентите не дозволуваат ширење на гениталните брадавици, луѓето рано се јавуваат на лекар и ги отстрануваат малите кондиломи - правилно. Ова го спречува развојот на рак. 

Дијагноза на генитални брадавици

Гениталните брадавици се откриени од самите пациенти како мали, тврди нодули со неправилна, груба површина како „туѓ“ израсток. Лекарот, исто така, поставува дијагноза преку инспекција и палпација и ја одредува длабочината на растење на кожата со помош на ултрасонографија со висока резолуција. Сепак, секој може да биде носител на вируси без формирање на кондиломи, генитални брадавици. Кондиломите обично растат кога имунолошкиот систем е слаб. Вирусните типови ХПВ тип 6 и 11 значат низок ризик од рак, ХПВ 16 и 18 имаат поголема веројатност да предизвикаат рак. Може да направите тестови за ХПВ вирусот, но тие често се лажно негативни. 

Третман на генитални брадавици: Се препорачува ласер

Од практична гледна точка, раното отстранување на гениталните брадавици е најважно.

Електротерапија / терапија со радио бранови е најстар. Може да се комбинираат со каустични масти и раствори - Кондилокс - за да се спречи ризикот од повторување - повторување. Дерматолозите често препишуваат масти кои ги намалуваат гениталните брадавици, но никогаш навистина не исчезнуваат.

Ласерска васкуларна пластична хирургија

Затоа не ги препорачуваме. Пред се затоа што гениталните брадавици со новиот Диоден ласер 1470 nm Брановата должина може да се отстрани брзо, целосно и, пред сè, без оштетување на кожата и без лузни, дури и под локална анестезија. Ласерската терапија е особено важна кога се појавуваат кондиломи, израстоци на пенисот или вагината во вагиналниот влез. Затоа што таму може да се направат трауматизирачки третмани со други методи и со тоа да се провоцира повторување, лузни, воспаленија веројатно може да се избегне ако го користите диодниот ласер од 1470 nm препорачан од нас. Кондиломот има посебна, селективна чувствителност на овој ласерски зрак, така што израстокот веднаш изгорува, испарува, но основната кожа останува речиси недопрена, неповредена. Длабочината на пенетрација на ласерскиот зрак е прецизно регулирана од искусен ласерски хирург. За ова, погледнете ги нашите пред и потоа слики и видеа, на кои импресивно се гледа дека кожата по ласерско отстранување на гениталните брадавици на пенисот, на самиот гланс, останува целосно природна и неоштетена. Ова е голем напредок во однос на претходните методи на електрични или радио бранови. Но, ласерскиот третман има и предност што се спречува ширење на вируси, што за жал е случај со другите методи. Бидејќи вирусите се раствораат, испаруваат и се уништуваат заедно со ткивото во кое се наоѓаат. Затоа, уништувањето на вирусот е најдобрата заштита од локално ширење и ширење. 

Трошоци за терапија на генитални брадавици

Во нашата приватна ординација, наплатата се заснова на распоредот на хонорарите на лекарите. Ова потоа ги опфаќа прелиминарните прегледи, операцијата, анестезијата и материјалите. Заради користењето на ласерот, приватното здравствено осигурување може да бара причина и да го процени надоместокот на трошоците во поединечни случаи. Затоа, не постои 100% гаранција за пренос на сите ставки во фактурата, трошок од околу 220-300 евра со непристојни приватни средства мора да се земе предвид. Оние со законско здравствено осигурување сами го плаќаат целиот износ на фактурата – во зависност од бројот на кондиломи – како самоплаќачи. Сепак, добро се советуваат оние со опцијата за ласер, бидејќи обезбедува целосно отстранување без ширење на вируси, но со максимална заштита на долната кожа, кожата на пенисот, аналната кожа, кожата на вагината. 

Превенција на кондиломи

Исто така има Имунотерапија со вакцинација против рецидивите. Имунотерапијата не е ефикасна против сите типови на ХПВ вируси. Но, има добри вакцини против најважната варијанта  ХПВ 6 и 11 и штитат од варијантите ризични за рак ХПВ 16 и 18.

Прогноза на генитални брадавици

Ако се отстранат гениталните брадавици, целокупната прогноза е добра. По електротерапијата, често гледавме рецидиви, на кои потоа им беше потребен следен третман со Кондилокс. Од ласерското испарување - уништување на кондиломи, речиси и да немаме повторување, но нашето искуство е пред само 2 години. Неопходни се големи студии со неколку илјади учесници за да може попрецизно да се прецизира фреквенцијата на ризик за одделните типови на третман на кондиломи. Во моментов нема толку големи студии за ласерски третман. Сепак, целосното, брзо и целосно отстранување без остатоци, а во исто време ја штити кожата и мукозната мембрана што го носи кондиломот само зборува за ласерска терапија на кондиломите.

Секој што се сомнева во тоа треба веднаш да се јави кај специјалист за кондиломи и ласер во интимната зона, да го прегледа и брзо да ги отстрани кондиломите пред да ја уништат интимната зона со ширење, па дури и да станат малигни. 

Брадавици и плантарни брадавици, брадавици на кожата

Брадавиците на стапалото се нарекуваат плантарни брадавици, плантарни брадавици, кои се најчести на ѓонот или петата или меѓу прстите. Името - плантарни брадавици - го добиле по изгледот налик на трн, кој се претставува како силно роговиден, тврд јазол на кожата, кој често предизвикува болка при притисок, особено при одење. Плантарните брадавици - како и обичните брадавици на други места - излегуваат далеку во поткожното ткиво и се инфилтрираат во него, па ги имаат „корените“ далеку под кожата.  

Брадавиците и плантарните брадавици се исто така предизвикани од ХПВ вирусите. Како Плантарни брадавици, плантарни брадавици или плантарни брадавици се нарекуваат и плантарни брадавици. Растејќи заедно, тие можат да изгледаат како мозаик, а потоа се зборува за Мозаични брадавици

Терапија на брадавици и плантарни брадавици и кожни ознаки

Ласерскиот третман се покажа како најдобар. Сите видови брадавици целосно се испаруваат со ласер додека не се отстрани здравиот слој на кожата. Преку огромниот ласерски зрак Temтемпература, сите вируси се целосно уништени, дури и во креветот на раната. Сепак, заздравувањето на брадавиците кои навлегле длабоко во поткожното ткиво трае долго - 5-8 недели - и треба да се следи и забрза со редовни медицински контроли на раните. 

 

 

Преведете »
Согласност за колачиња со вистински банер за колачиња